CAPM Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

CAPM sertifikası nedir? Nasıl alınır? CAPM sınavı hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler bu yazıda.
CAPM sertifikası nedir? Nasıl alınır? CAPM sınavı hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler bu yazıda.

CAPM sertifikası, PMI tarafından verilen ve proje yönetimi kariyerine adım atmak isteyen kişilere yönelik bir sertifika programıdır. 

CAPM (Certified Associate in Project Management), Türkçe’ye proje yönetiminde sertifikalı çalışan kişi – iş arkadaşı şeklinde uyarlanabilir. Bu sertifikaya sahip olan kişiler proje yönetimi alanında uluslararası bir geçerliliğe sahip olmaktadır.  

Bu yazıda CAPM sertifikası hakkında en çok merak edilen konuları ele alarak; CAPM sertifika sınavının PMP’den farkları nelerdir? CAPM Sertifika sınavına nasıl hazırlanılmalı ve CAPM sınavına yönelik detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız. 

CAPM Sertifikası Nedir? 

CAPM Sertifikası nedir? CAPM Sertifikası Nasıl Alınır?
CAPM Sertifikası nedir? CAPM Sertifikası Nasıl Alınır?

CAPM, proje ekiplerinin çalışma hayatında ihtiyacı olan; proje yönetim süreçlerinde sertifika sahibinin çalışma yeterliliğini ve becerilerini gösteren bir sertifika programıdır. Bu program sayesinde kişi proje yönetimi, agile, scrum, takım yönetimi ve risk yönetimi gibi konuları bildiğini şirketlere kanıtlamaktadır. 

CAPM sertifika program genellikle: 

  • Proje yönetimi alanına yeni adım atmış, tecrübeli olmayan ancak bu alanda kariyer hedefleri olanlar
  • Çeşitli projelerde çalışmış fakat bu alanda derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyenler 
  • Daha profesyonel projelerde proje yöneticisi olmak isteyenler tarafından tercih edilen bir programdır. 

İçeriği ve beklentileri bakımından çalışma hayatına yeni atılacak kişilerin bu programa başvurması kişi açısından daha faydalı olacaktır. Eğer hali hazırda proje yönetimi alanında belirli bir kariyere ulaşmış ve bu alanda uluslararası çalışma yetkinliğinizi kanıtlamak istiyorsanız sizin için oluşturduğumuz PMP sınavı içeriğine göz atabilirsiniz.

CAPM Sertifika Sınavına Hazırlık

Hazırlık sürecinde kendi tecrübelerimize dayanarak bir çalışma rotası oluşturmaya ve süreci sizin için kaynaklarla çeşitlendirmeye çalıştık. Her bireyin sınava hazırlık süreci, çalışma stili ve öğrenme yöntemi tabi ki farklıdır. Bu bölümde işin bizcesini paylaşıyoruz. Gelin bu sürece birlikte göz atalım. 

Çalışma Kaynakları Edinin: 

Sınava hazırlık sürecinde ve sonraki sertifika programlarına katılım için PMI’ın resmi kaynaklarına göz atarak hazırlanmış olan dökümanları inceleyin. Özellikle PMBOK kitabı bu sınav için temel kaynaklardan biri olduğunu söyleyebiliriz. 

PMBOK Kitabına bu bölümden erişim sağlayabilirsiniz: https://www.pmi.org/pmbok-guide-standards/foundational/pmbok

Bir yandan kitap üzerinden çalışmaları sürdürürken, diğer yandan da burada yer alan CAPM Eğitimi programlarına da göz atabilirsiniz:  https://www.pmi.org/certifications/certified-associate-capm/exam-prep

Aynı zamanda konu hakkında Simplilearn kanalının hazırlamış olduğu Introduction to CAPM Certification Training içeriğine göz atabilirsiniz: 

Öğrendiklerinizi İçselleştirin: 

PMBOK’taki yönergeleri önceki deneyimleriniz ile özdeşleştirirseniz bu süreçte sınava çalışmak sizin için daha eğlenceli bir hal alabilir. Sınava çalışırken ileride bu alanda öğrendiğiniz bilgileri uygulayacağınızın bilincinde olarak çalışın. Herhangi bir ezber yapmak için bu alanda çaba göstermeyin. 

Soru Çözün ve Tekrar Yapın: 

Örnek CAPM Sertifika Sınavı Soruları
Örnek CAPM Sertifika Sınavı Soruları

Temelleri öğrendikten sonra her çalışmada olduğu gibi bu alanda da çeşitli pratikler yapmanız gerekiyor. Bunun için ITEXAMS sitesinde yer alan Örnek CAPM Sertifika Sınavı Soruları’na benzer soruları çözerek yanlış yaptığınız alanlar üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarınızdaki odağı belirli alanlara verebilirsiniz. 

Topluluklara Katılın: 

Facebook CAPM Sınavı Çalışma Grubu
Facebook CAPM Sınavı Çalışma Grubu

Bundan sonraki süreçte yapacağınız tek şey daha fazla benzer soru görerek aklınıza takılan soruları insanlarla paylaşmak ve yanıt almaya çalışmak olacak. Bu noktada tüm sertifika programları için oluşturulan Facebook grupları, Reddit forumları, Linkedin üzerinden bu sertifikayı almış kişiler veya çeşitli topluluklar ile iletişim halinde kalarak sorularınıza cevap bulmaya ve insanların sorduğu soruları yanıtlamaya çalışın. Unutmayın aktif öğrenme süreci sadece sınav sürecinde değil, sonrasında da kendinizi geliştirmek için cebinizde tutmanız gereken en büyük yetkinliklerden biri olacak. 

Facebook CAPM Exam Study Group’a buradan katılabilirsiniz: https://www.facebook.com/groups/652226068941988/


CAPM Sınavı 

Diğer proje yönetimi sertifika programlarına kıyasla ön koşul olarak CAPM programında bir tecrübe şartı aranmamaktadır. Buna ek olarak en az 23 saatlik bir proje yönetimi eğitimini tamamlamış olmanız beklenmektedir. Bu eğitimleri dilerseniz Udemy gibi platformlardan, dilerseniz okulunuzdaki seçmeli derslerden, dilerseniz de yüz yüze eğitim programlarını tamamlayarak alabilirsiniz. 

Sınav 150 çoktan seçmeli sorudan oluşur ve 3 saat içerisinde kişilerin sınav sorularını çözmesi beklenir. Sınav tarihleri her yıl PMI’ın resmi web sitesinde duyurulmaktadır.

Sınav ücretleri PMI üyeleri için 300 USD olurken, PMI üyesi olmayan kişiler için de 400 USD olarak belirlenmiştir. 

Bu yazıda şirketlerin gözdesi CAPM sınavına dair en kapsamlı içeriği sizlere sunmaya çalıştık. Sınava hazırlık sürecinden başvuru sürecine kadar yapmanız gerekenleri aktardık. CAPM sınavı süreçlerine hazırlanan projeyonetimaraclari.com takipçilerine bu süreçlerde başarılar diliyoruz. 🙂 

0 Shares: