ERP Nedir?

ERP nedir?
ERP nedir?

ERP, açılımı Enterprise Resource Planning yani kurumsal kaynak planlaması şeklinde Türkçe’ye çevrilmektedir. ERP’ler sayesinde işletmelerin sahip olduğu kaynakların veri ve organizasyon süreçlerinin tek bir noktadan yönetilmesi kolaylaşmaktadır. Gelin hep birlikte ERP’lerin sahip olduğu özelliklere ve avantajları birlikte inceleyelim. 

ERP Ne İşe Yarar?

ERP sistemleri bir şirketin mevcut kaynaklarının bir ahenk içerisinde çalışmasına, yönetilmesine ve optimize edilmesine yardımcı olan yazılım ürünleridir. Gelişmekte olan küçük ekipler, orta ölçekteki işletmeler ve büyük ölçekte iş yapan firmalar verimliliklerini artırmak için bu programları kullanabilir. 

ERP Modülleri

ERP uygulamasını bir işletmenin tüm veri akışlarını yöneten ve kontrol eden bir sistem olarak konumlandırmak mümkündür. Yönetilen tüm operasyonların detaylarını anlık olarak alabileceğiniz bu modüller sayesinde iş yerinde aksayan alanları tespit ederek hızlı çözümler üretebilirsiniz. 


ERP programları içerisinde yer alan bazı modüller şu şekildedir: 

  • Müşteri İlişkileri Yönetimi
  • e-Arşiv, e-Fatura, e-Defter Uygulamaları
  • Üretim Yönetim Sistemi
  • Satın Alma Süreç Yönetimi
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • E-Ticaret Uygulamaları
  • Mobil Uygulamalar
  • Muhasebe Yönetimi
  • Tedarik Yönetimi
  • Stok Yönetimi
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Pazarlama Yönetimi

Bulut Tabanlı ERP vs Klasik ERP

Yazılım gelişmeleri ERP’lerin de yıllar boyunca değişikliğe uğramasına ve çeşitli geliştirmeler yapılmasına yardımcı olmuştur. Bu programlar klasik ve bulut tabanlı sistemler olarak ikiye ayrılır. Klasik ERP sistemleri kullanılan donanım üzerinde (genellikle bilgisayar) ortamındaki donanımları kullanırken; bulut ERP sistemleri ise yapılan tüm değişikliklerin bir sunucu yani internet üzerinden oluşturulan hesap üzerinden yönetilmesine olanak sağlar. Bu açıdan bakıldığı zaman yer ve mekan bağımsız işlerin genel süreçlerini yönetmek için bulut tabanlı ERP araçlarının kullanılması son derece faydalı olacaktır. 

ERP Kullanım Alanları

ERP sistemleri neredeyse bütün alanlarda kullanılabilecek bir geniş havuza sahiptir. Gelin birlikte bu kullanım alanlarını birlikte inceleyelim: 

Üretim: Tedarik zinciri yönetimi, stok takibi ve tüm üretim süreçleri için kullanılabilir. 

Perakende: Mağaza yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve tedarikçi yönetimi konularında perakende sektöründeki modüller kullanılabilir.

Finans: Muhasebe kayıtlarının incelenmesi, departmanlar arası finansal faaliyetlerin tek bir bölümden yönetilmesi için kullanılabilir.

Sağlık Hizmetleri: Randevu planlaması, hasta ile iletişim, sağlık kuruluşu için stok yönetimi gibi alanlarda kullanılabilir. 

Enerji ve Telekomünikasyon: Çalışan kaynaklarının yönetilmesi, oluşturulan taleplerin toplu bir şekilde incelenmesi, müşteri geri bildirimlerinin değerlendirilmesi ve tüm yönetim süreçleri için kullanılabilir. 

Tarım: Hasat planlaması, ürünlerin kargolanması ve ürün yönetim süreçleri için kullanılabilir. 

İnşaat ve Gayrimenkul: Gayrimenkul ve inşaat projelerinin süreç takipleri, bütçelendirme, planlama, proje izleme ve teslimat süreçlerini kurgulamak için kullanılabilir.. 

Hizmet Sektörü: Proje yönetimi, ürün yönetimi, dijital pazarlama, bütçe yönetimi ve muhasebe alanlarında kullanılabilir.

Dağıtım ve Lojistik: Malzeme tedariği, üretim ve bu malların dağıtımı kısacası lojistik yönetimi için bu modüller kullanılabilir.

Eğitim: Okul, üniversite ve çeşitli eğitim kurumlarındaki öğrencilerin ders programlaması, öğretmen ilişkileri yönetimi gibi konularda kullanılabilir. 

ERP Faydaları  

ERP’ler şirketlerin beyinleri gibi konumlandıklarından, şirketlerin problem yaşayabileceği her alana potansiyel çözümler sunarlar. Sunulan bu çözümler sayesinde potansiyel riskler için henüz daha karşılaşılmadan önlemler almaya imkan tanır. 

ERP programlarının şirketlere faydalarına gelin birlikte göz atalım: 

Mali Kontrol: Yürütmüş operasyonların büyüklüğünden veya organizasyon şemanızın karışıklığından bağımsız olarak maliyeti her zaman kontrol edebileceğiniz bir çerçeve ortaya koyulur. Bu sayede bütçe yönetimi kolaylaşarak alınacak finansal kararların arkasında her daim tablolar ve istatistiki veriler bulunur. 

Süreç Entegrasyonu: İşletme içerisinde yer alan departmanların birbiri ile doğru bir şekilde koordine olabilmesi ve iletişim halinde olması en önemli imkanlardan biridir. Tek bir veritabanı üzerinden merkezi bir kontrol imkanı sunularak farklı departmanlar arası iletişimin kolaylaşması sağlanır. 

Stok Yönetimi: Eğer üretim, tedarik ve stok yönetimi dikeyinde bir iş yapıyorsanız, stok seviyelerini izlemek ve kontrol etmek bir sonraki üreteceğiniz ürün için size her zaman bilgi verir. Bu sayede stok sayısı azalan ürünlerin üretimine yönelerek stok yönetimi işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Müşteri İlişkileri Yönetimi: Müşterilerin ihtiyaçları, müşteri bilgileri ve iletişim geçmişi gibi konular her zaman işletmenin ana damarlarından biri olmuştur. Doğru müşteri ilişkileri kurarak müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutup, tekrardan müşterilerinize çeşitli kampanyalar ve fırsatlar sunabilirsiniz.

İzlenebilirlik ve Hesap Verilebilirlik: ERP sistemleri toplamış olduğu veriler ışığında kurumda çalışan her bir bireyin açık ve hesap verilebilir şekilde çalışmasına olanak sağlar. Hesap verilebilir çalışmaların tamamı her zaman işletmeye artı değer katan çalışmalar olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Sürekli Erişim ve Veri Güvenliği: Bulut tabanlı ERP yazılımları her an her yerden erişilebilir ve yönetimi son derece basit uygulamalardır. Bu sayede iş yerinde olmadığınız durumlarda bile iş yerindeki akışı ve verimliliği uzaktan kontrol etme imkanı sunar. 

Bu yazıda ERP nedir, hangi alanlarda kullanılabilir ve şirketlere hangi faydaları sunar bunları inceledik. Eğer siz de diğer ERP programlarını incelemek isterseniz sizin için hazırlamış olduğumuz En İyi ERP Programları yazımıza göz atabilirsiniz. 

Aynı zamanda en iyi eğitim programlarını incelediğimiz En İyi Ücretsiz ERP Eğitimleri yazımızı da inceleyerek bilgi birikiminizi bir üst seviyeye çıkartacak önerileri keşfedebilirsiniz.

0 Shares: