MRP, Türkçe’ye malzeme ihtiyaç planlaması olarak çevrilen; malzeme takibinin gerekli olduğu sektörlerde verimliliği artırmaya yönelik bir yazılım sistemidir.
MRP’nin kullanımı sayesinde çalışan ve çalışma verimliliği artarken, aynı zamanda kaliteli üretimin gerçekleşmesini ve doğru bir maliyet planlaması yapmanıza yardımcı olur. Peki MRP nedir? MRP nasıl çalışır? gelin birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.
MRP Nedir?
MRP, Material Requirement Planning’in açılımı şeklinde karşımıza çıkar ve MRP açılımı malzeme ihtiyaç planlaması olarak Türkçe’ye çevrilen bir kelimedir.
Malzeme, stoklama, üretim ve teslimat şemasında alıcılara yapılan hizmetleri geliştirmek, yapılan işleri ölçümlemek ve verimli şekilde çalışmaları iyileştirmek için MRP yazılımı şirketler tarafından kullanılmaktadır.
İşletmelerin MRP programlarını tercih etmelerindeki ana amaçlardan biri maliyeti azaltmaktır. Maliyet üretim ortamındaki her bir metriğe bağlı olarak çeşitli iyileştirmeler yapılarak azaltılabilir. Gelişen teknolojiler sayesinde kaynakları doğru bir şekilde yöneten şirketler bu alanda başarılarını devam ettirmeyi her zaman başarmışlardır. Her çalışma ortamında olduğu gibi bu alanda da teknolojiye ayak uyduran şirketler hayatta kalmaya ve rakiplerinden farklılaşmaya devam edecektir.
MRP Nasıl Çalışır?
MRP stok, açık üretim ve satın alma siparişleri, imalat planı, ürün ağacı, sipariş önerileri, üretim emri önerileri ve planlama parametrelerinin yer aldığı bir sistemdir.
Yani içerisine girilecek mevcut stok bilgisi, ürün ağacı, siparişler ve imalat planını hesaba katarak hangi malzemelere ne zaman ihtiyaç duyulacağını hesaplar. Bu sayede karmaşık ve büyük çapta bir organizasyon yönetiyorsanız MRP yazılımlarını sistemin beyni olarak düşünmek daha doğru olacaktır.
MRP Avantajları
Pek çok yazılımın hayatımıza olumlu etkisi olduğu gibi MRP gibi geniş çapta kullanılabilecek yapıların da işletmelere pek çok faydası ve sunduğu avantajlar bulunur.
Doğru Zaman Planlaması
Sistem önceki üretim, teslimat ve planlama süreçleri ile sürekli besleneceği için doğru bir zaman planlaması, iş gücünün doğru yönetimi ve kaynak kullanımı konularında büyük avantaj yakalarsınız.
Doğru İş Gücü Yönetimi
Şirketinize belirli bir zaman diliminde daha çok fayda sağlamak için iş gücünün de doğru bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu noktada ihtiyaç fazlası ürünleri üretmek yerine stoğun yoğun olduğu alanlara doğru kişileri görevlendirerek üretimi homojen bir ortamda yürütebilirsiniz.
Kontrollü Üretim
Üretilecek ürünlerin doğru bir şekilde üretilmesi, stok fazlası oluşturmamak adına önemli konulardan birisidir. Dolayısıyla talebe göre arzın oluşması, planlanan üretim hacmine göre kaynak kullanımı kontrollü üretim imkanını da beraberinde getirecektir.
MRP ve ERP Farkları
MRP sadece ihtiyaç planlaması işlerini yönetirken ERP ise işletmelerin operasyonlarını yönetmelerine yardımcı olan iki farklı iş sürecidir. ERP daha geniş kapsamlı olduğu için MRP süreçlerinin tamamını kapsamaktadır.
MRP sadece malzeme yönetimi ve üretimine odaklanırken ERP işletmenin tüm departmanlarını entegre bir şekilde yürütmeyi amaçlar. Kısacası MRP üretim ve malzeme yönetimine odaklanırken, ERP işletmenin genel süreçlerini optimize etmek, veri paylaşımını artırmak ve veri tekrarını önleyecek genel iş verimliliğini artırıcı çalışmalar yapar.
MRP Programı Kullanım Alanları
MRP programları genellikle üretim ve stok yönetimi süreçlerinde kullanılan planlama ve envanter kontrol yönetimi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada imalat ile uğraşan büyük firmaların bu yazılımları kullanmaları beklenir. İşte MRP’nin kullanılabileceği bazı alanlar:
- Üretim Endüstrisi
- Otomotiv Sektörü
- Elektronik Endüstrisi
- Gıda ve İçecek Endüstrisi
- İlaç Endüstrisi
- Makine ve Ekipman Üretimi
- Tekstil Endüstrisi
- Mobilya Endüstrisi
- Yapı Malzemeleri
- Hizmet Sektörü
Bu yazıda şirket kaynaklarınızı daha doğru yönetebilmek, süreçleri analiz etmek ve üretimde daha verimli bir ortam oluşturmak için MRP’nin ne işe yaradığını ve hangi amaçlar için kullanıldığından bahsettik.
Siz üretim ortamınızda MRP programları kullanıyor musunuz? Kullanırken en çok verim aldığınız Türk ve yabancı MRP programları hangileri? yorumlarda buluşalım. ☺️