Scrum Master Kimdir?

Scrum Master Nedir? Nasıl Olunur?

Teknolojinin gelişmesi ile beraber yazılımların daha karmaşık bir yapıda oluşturulması ve bazı işlerin sürekli olarak tekrarlanması çalışma hayatında çözüm arayışlarını da beraberinde getirmiştir. Proje yönetim metodolojileri den biri olan Scrum, projelerin ve ihtiyaçların zaman içerisinde karmaşık bir yapı oluşturmasına önlem olarak geliştirilen çevik çalışma yöntemi olarak tanımlanabilir.

Bu yazıda Scrum yönetim metodolojisi içerisinde aktif rol oynayan Scrum Master’ların görev tanımları, ekip içerisindeki çalışmaları, Scrum Master’ların sahip olması gereken özellikler ve nasıl Scrum master olunabileceğini konuştuk!

Agile Space Youtube Kanalının Scrum Master kimdir? videosuna buradan erişim sağlayabilirsiniz.

Scrum Master Nedir? 

Bir Scrum Yönetim şeması içerisinde geleneksel Proje Yöneticilerinden ziyade etkileşim 3 ana saç ayağı üzerinde gerçekleşir. Ürün Sahibi(Product Owner), Scrum Ustası(Scrum Master) ve Yazılım Geliştiriciler.

Scrum Master yani Scrum Yöneticisi kavramı da zaman içerisinde Scrum ile gelişen bir görev tanımıdır. 

Scrum master ekip içerisinde ekibin verimli çalışmasını sağlamak, ekibin önündeki engelleri kaldırmak, üretkenliği artırmak ve Scrum prensiplerine uygun olarak çalışmaya yardımcı olaran kişidir. 

Scrum Master Görevleri

Scrum Master ekip içerisinde takıma rehberlik ve koçluk eder. Bu görevin yanı sıra Sprint Planlama, Sprint Retrospektif, Günlük Scrum ve Sprint Review gibi toplantıları kolaylaştırır. Çalışma süreci boyunca amaç, Scrum’ı doğru bir şekilde uygulatmak ve ekibi hedefe doğru götürürken mümkün olan en az sorun ile süreci tamamlamaktır. 

Bu süreçte ekip içerisinde üretkenlik ve verimlilik konusunda problem yaşayan kişilere yardımcı olarak ekibin çalışma süreçlerini iyileştirir, üretkenliği maksimize eder ve takım ile birlikte çalışır. 


Scrum Masterlar aynı zamanda takımın gelişimini teşvik eden ve bu konuda ekibi destekleyen kişiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Önemli bir iç görüye sahip bu kişiler, çözüm odaklı yaklaşımlarıya problemlere farklı bakış açılarından bakabilirler. Takım içi iletişimi yönetmek, çalışma sürecinde elde edilen verilerin analiz edilmesi ve ölçümleme de yine Scrum Master’ın diğer görevleri arasında yer almaktadır. 

Scrum Master Özellikleri

Scrum Master’ların sahip olduğu bazı özellikler aşağıdaki gibidir: 

-Teknik Yeterlilik: Scrum Guide’ın standartlarına uygun çalışmalar gerçekleştirmek ve bu mentaliteyi iş hayatına yansıtmak, özümsemek. 

-Etkili İletişim: Ekip içerisinde oluşacak sorunları çözmek ve potansiyel problemleri önlemek için etkili bir şekilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilmelidir. 

-Liderlik Yeteneği: Çalışma süresince ekip ile birlikte çalışabilecek ve takımı olumlu yönde motive edip hırslandıracak bir liderlik yeteneğine ihtiyaç duyulur. 

-Analitik Düşünme ve Problem Çözme Yeteneği: Olası problemleri ön görmek, mevcut problemlere de farklı bakış açılarından bakarak yeni çözüm yolları üreterek ekip üyelerine yardımcı olmalıdır. 

-Sürekli Öğrenme ve Gelişme: Ekibin sürekli öğrenmesini ve birbirini geliştirmesini ana hedeflerden biri olarak ele almalıdır.

-Esneklik ve Adaptasyon: Zorlu ve değişken koşullara uygun hareket edebilen bir mentaliteye sahip olma ve uyum sağlamak.

Scrum Master Nasıl Olunur? 

Scrum Master olmak için diğer tüm alanlarda olduğu gibi öğrenmeye açık ve sürekli gelişen bir mentaliteye sahip olmanız gerekmektedir. Bu görev teknik bir kapsamda yer alırken, aynı zamanda işin büyük bir kısmı iletişim üzerinden yönetileceği için ikili ilişkiler konusunda da iletişim becerilerine ihtiyaç duyacaksınız. 

  1. Scrum Master olabilmek için Scrum ve Agile Yaklaşımını öğrenebileceğiniz kitapları, teknik videoları ve çeşitli blog yazılarını okuyun. 
  2. Certified Scrum Master(CSM) veya Professional Scrum Master(PSM) gibi sertifika programlarına başvurarak temel bilgi ve becerilerinizi kanıtlayabilirsiniz. Başvurular ve detaylar için www.scrum.org’u inceleyebilirsiniz.
  3. İletişim becerilerinizi geliştirecek çalışmalar yapın. Etkili iletişimin anahtarı iyi bir dinleyici olmaktıdır. 
  4. Takım liderliği yeteneklerinizi geliştirin. Takımı yönetebilmek için teknik bilgi dağarcığınızı geliştirin, daha fazla sorun ve ekip arkadaşlarınızdan öğrenin.
  5. Topluluklara katılın. Scrum Master’ların bulunduğu topluluklara katılarak bir iş ağı oluşturun. Konferanslara katılarak diğer işin ehli insanlardan deneyim sentezleyin. 

Scrum Master Maaşları

Scrum Yöneticilerinin almış olduğu maaşlar çalıştıkları sektör, deneyim, şirketin kişiden beklentisi ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. 

2023 Temmuz Ayı güncel verilerine göre en düşük Scrum Master yöneticileri 33.240 TL bandında maaş alırken, deneyimli Scrum Masterlar +65.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. 

Bu yazıda scrum master görev tanımı, scrum masterların ekip içerisindeki çalışmaları, sahip olması gereken özellikler ve bu konu ile alakalı pek çok ayrıntıya değindik. Scrum Master olmaya dair merak ettiğiniz diğer soruları yorumlar aracılığıyla bizimle paylaşabilirsiniz. 

0 Shares: