ERP Uzmanı Nedir? ERP Uzmanı Ne İş Yapar?

ERP Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar? ERP Uzmanı Maaşları
ERP Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar? ERP Uzmanı Maaşları

ERP sistemleri işletmelerin iş gücünü kontrol etmesi, makine ve malzemelerin verimli bir şekilde kullanılması, üretim bandının yönetilmesi ve stok yönetiminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bütünleşik yapılardır.  

ERP Uzmanı, Enterprise Resource Planning yani Kurumsal Kaynak Planlama Uzmanı olarak Türkçe’ye çevrilebilebilir.  ERP uzmanları, kurulan bu ERP sistemlerinin profesyonel bir şekilde kullanılması, yönetilmesi ve kontrol edilmesi süreçlerini yöneten kişilerdir. 

Bu yazıda sizlere ERP uzmanlarının çalışma hayatındaki önemi, ERP uzmanlarının görev tanımı, ERP uzmanı olmak için yapılması gerekenler ve ERP uzmanı maaşları hakkında detaylı bilgiler paylaşıyor olacağız. 

Gelin hep birlikte detaylı bir şekilde ERP uzmanı nedir hızlıca göz atalım. 

ERP Uzmanı Nedir?

ERP Uzmanı ERP programlarını faal bir şekilde kullanan, sistemin içerisinde yer alan bilgilere göre sistemi optimize eden, işletmenin tüm akış şeması içerisinde doğru adımlar atması için istatistiksel verileri okuyan ve bunları raporlayan kişilerdir. 

İşletmelerin verimli aksiyonlar alabilmesi, doğru ERP yazılımlarının seçilmesi, verimlilik odaklı çalışmalar yürütebilmesi ve en önemlisi istatistik ve verilerden beslenen bir çalışma yapısına sahip olabilmesi için ERP uzmanları kritik bir rol oynamaktadır. 

ERP Uzmanı Ne İş Yapar? 

ERP yazılımları, günümüzde pek çok işletmenin tercih ettiği ve rekabetçi piyasalar içerisinde kıymetli bir yere sahip; rekabet avantajı yaratabilecek kritik bir önem taşımaktadır.


ERP uzmanlarının görev tanımlarında ise şu çalışmalar bulunmaktadır:

  • İşletmenin ihtiyaçlarına göre en uygun modüllerin belirlenmesi
  • Sistemlerin analiz edilmesi ve işletmenin ihtiyacına en uygun ERP yazılımının bulunması
  • Sistemin kurulumu ve kontrolünün yapılması
  • Mevcut sistemlerdeki verimlilik eksikliklerini tespit etme ve çözme
  • Sistem performansını optimize edilmesi
  • Riskleri tanımlama ve risk yönetimi stratejileri geliştirilmesi
  • Departmanlar arasında koordinasyon sağlama ve işbirliği oluşturulması
  • Sistem içerisine gelen verilerin analiz edilmesi ve bu verilerin optimizasyonu 
  • Sistem içerisinde yer alan verilerin raporlanması ve üretim sürecini olumlu etkileyecek katkıları sunulması
  • Şirket içerisindeki kişilerin sisteme entegrasyonu ve gerekli koşullarda kişilere sistem hakkında eğitimler verilmesi
  • Sistemin kullanımı ve güncellemeler hakkında dökümantasyon oluşturulması
  • Sistemin bakımının yapılması ve verilerin yedekleme işlemlerinin yapılması
  • Yeni teknolojileri takip ederek sistemlerdeki gelişmeleri önerilmesi
  • Yenilikçi çözümler geliştirme ve uygulaması
  • Müşteri memnuniyetini artırmak için sistem üzerinde iyileştirmeler yapılması.
  • Talep edilen özel raporları ve analizleri hazırlanması
  • Sistem kullanıcılarının geri bildirimlerini toplama ve değerlendirilmesi
  • Sistemdeki hataları tespit etme ve düzeltilmesi
  • Projelerin zaman çizelgelerini ve kilometre taşlarını yönetilmesi
  • Sistem üzerindeki performans sorunlarını çözülmesi

ERP Uzmanı Ne Bilmeli? 

ERP uzmanlarının görev tanımına bir önceki bölümde değinmiştik. Bu bölümdeki maddelere ek olarak, ERP uzmanları sektörünü yakın bir şekilde takip etmeli ve sektör standartlarına göre üzerinde çalışmış olduğu yapıyı sürekli geliştirmelidir. 

ERP uzmanı proje yönetimi, kaynak yönetimi, dökümantasyon ve raporlama, sunum, optimizasyon, iş süreçleri ve sektöre dair detaylı bir bilgi birikimine sahip olmalıdır. Bu kişilerin bulunmuş oldukları sektörde tecrübe düzeyi arttıkça uzmanlaşma konusunda da ileriye gittiğinden bahsetmek mümkündür.

ERP Uzmanı Olmak İçin Ne Kadar Tecrübe Gereklidir?

ERP uzmanı olabilmek için pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar kişinin eğitim durumu, sektörde çalışmış olduğu süre, katılmış olduğu eğitim programları ve kişinin sahip olduğu sertifikalara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Her işte olduğu gibi ERP alanında uzman olabilmek için mevcut çalışmaların yürütüldüğü sektör de bu konuda önemli faktörlerden biridir.

Tam net olmamakla beraber, bazı ERP çalışanları 1 yıl içerisinde ERP uzmanı ünvanına sahip olabilirken; bazı kişiler de birkaç yıllık çalışma deneyiminden sonra ERP uzmanı ünvanına sahip olur. Belirtilen tüm bilgiler şirketlerin ihtiyacına ve sektöre göre değişkenlik gösterebilir.

ERP Uzmanı Maaşları 

ERP uzmanları 2023 yılında Türkiye’de ortalama aylık 24.000 TL bandında maaş alabilmektedir. Maaşlar kişinin uzmanlık alanına ve bulunduğu sektöre göre en düşük 19.500 TL, en yüksek 35.500 TL aralığında değişkenlik gösterebilmektedir.

Yurtdışında çalışmak isteyen kişiler için ise Amerika’daki ERP uzmanı maaşları aylık minimum 6.400$, maksimum 10.000$ bandında seyretmektedir. 

Buradan anlaşılacağı üzere kişinin deneyimli olması, kendini sürekli geliştirebilmesi, iyi derecede İngilizce biliyor olması, çeşitli sertifika programlarına katılması ve ERP eğitimleri alması büyük bir önem taşımaktadır.

ERP Uzmanı Nasıl Olunur?

Her sektörde olduğu gibi bu alanda da kişinin kendini sürekli geliştirerek sektörde fark yaratabileceğini şirketlere göstermesi gerekmektedir. Bu ancak tecrübe, bilgi birikimi ve iyi bir eğitimden geçmektedir.

Bu bölümde sizin için önceden hazırlamış olduğumuz ve ERP uzmanı olabilmek için yapabileceğiniz şeylerden bahsetmek istedik. 

Öncelikle ERP uzmanlığı için iyi bir eğitim almanız şart. Dolayısıyla internet üzerinde bulunan tüm ücretsiz ve mümkünse ücretli kaynakları tüketmeye biran önce başlamalısınız. Eğer bu alanda mevcut bir bilgi birikiminiz varsa zamanında atlamış olduğunuz şeyler olabilir. 

Sizin için hazırlamış olduğumuz En İyi Ücretsiz ERP Eğitimleri yazısına göz atarak çalışmalara hemen başlayabilirsiniz.

İyi bir eğitim aldıktan sonra artık çalışmaları bir sonraki seviyeye çıkartarak bilgi birikiminizi pratiğe dökecek çalışmalar yapmanız gerekecektir. Bu bölümde ise Türkiye’de ve Dünya’da sıklıkla kullanan En İyi ERP Programlarından bahsettik.

Paylaştığımız çoğu ERP Programının belirli bir süre ücretsiz demo sürümünü kullanmanız mümkün. Bu sayede pek çok ERP yazılımını aynı anda test ederek deneme çalışmalarını bu yazılımlar üzerinden yapmaya başlayabilirsiniz.


Şirketler büyüdükçe içerisinde bulunan verimlilik faaliyetlerini kontrol edecek uzmanlara her zaman ihtiyaç olacaktır. Bu ihtiyaçlara çözüm bulacak kişiler ERP danışmanları, ERP üzerinde çalışan kişiler ve ERP uzmanları olacaktır. İlerleyen yıllarda ERP’lerin orta ve küçük ölçekli işletmelerin de kullanması bekleniyor. Bu da özellikle belirli sektörlerde uzman ihtiyacını da beraberinde getirecektir.

Siz ERP uzmanlığı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce büyüyen ekonomilerde şirketlerin ERP yazılımlarını kullanacak tecrübeli kişilere daha fazla ihtiyacı olacak mı?

0 Shares: